Book
Spa & Wellness

WAAR GAAT HET OVER

The Scandinavian spa culture has its roots in old health resorts. Since the late 1600s, people have gathered at these resorts to drink the healthy water, have therapeutic baths and to recover.

Waarover hebben we het?

De Scandinavische spa cultuur vind zijn oorsprong in de oude kuuroorden. Sinds de late zestiende eeuw kwamen mensen hier samen om heilzaam bronwater te drinken, therapeutische baden te nemen en om tot rust te komen.

Spa baden zijn, naast rustgevend, ook goed voor het lichaam, de conditie en het algemeen welbevinden maar wist u dat:

SPA BADEN GOED ZIJN VOOR UW CARDIOVASCULAIR STELSEL

Onderzoek heeft uitgewezen dat het lichaam tot aan de nek onderdompelen in water gelijk staat aan een trainingssessie voor hart- en bloedvaten. Dit omdat water druk geeft op het lichaam en zo het cardiovasculair volume versterkt. Met andere woorden, in het water moet je hart harder werken en dat bevordert de gezondheid.

BEVORDERLIJK ZIJN VOOR EEN GOEDE NACHTRUST

Warm water bevordert de ontspanning en dit draagt bij tot een goede nachtrust. De verklaring hiervoor is eenvoudig: warm water doet de lichaamstemperatuur stijgen en ontspant de spieren. Dit maakt je moe en is bevorderlijk voor een goede slaap. Inslapen in een spa bad doe je evenwel beter niet.

HELPEN TEGEN PIJN EN FYSIEK ONGEMAK

Warm water ontspant het lichaam. Dit kan helpen bij het verlichten van gespannen en vermoeide spieren en zelfs tegen reuma. Zolang er geen sprake is van een breuk zal een warm bad je beter doen voelen.

BLOEDDRUKVERLAGEND WERKEN

Spa baden nemen kan de bloeddruk doen dalen. Goed nieuws voor personen met hartkwalen of met hoge bloeddruk. Het is vanzelfsprekend dat bij dergelijke klachten een arts geraadpleegd moet worden, maar onderzoek wijst uit dat warmwaterbaden de hartslag doen stijgen en de bloeddruk doen dalen wat alleen maar goed is voor het cardiovasculair systeem.

KUNNEN HELPEN BIJ DIABETES EN BIJ DIETEN

Een kleinschalige studie heeft uitgewezen dat bij mensen met diabetes die reguliere spa baden nemen de bloedsuiker en -glucose waarden dalen. Dertig minuten spa baden gedurende zes dagen per week leverde tot bijna twee kilogram gewichtsverlies op zonder enige wijziging van dieet of in lichaamsbeweging. Alle beetjes helpen.

STRESS KAN HELPEN REDUCEREN

Een warmwaterbad kan stressniveaus verminderen, wat op zijn beurt goed is voor een algemeen fysiek en psychisch welbehagen.

HELPT BIJ HET REINIGEN VAN HET LICHAAM

Van warmte gaan de poriën open en krijgt water de kans om toxines en onzuiverheden uit de huid te verwijderen. Het resultaat is een verfrissend gevoel en een schonere, zuivere huid.

HELPT TEGEN HOOFDPIJN

Warme baden doen bloedvaten uitzetten en verminderen de druk in het hoofd. Het resultaat is dat hoofdpijn afneemt en er door het warme water een ontspannen gevoel in de plaats komt.

GOED VOOR HET ZELFVERTROUWEN

Hierboven kon u lezen waar spa baden lichamelijk goed voor zijn. Die lichamelijke voordelen vinden we ook mentaal terug. Een warm bad helpt je te ontspannen en je goed te voelen. Een goede dompelbeurt voor een belangrijke gebeurtenis kan je helpen tot rust te komen, je meer zelfvertrouwen bieden en je beter mentaal voorbereiden.

HELPT TEGEN ANGST EN STRESS

Dank zij het weldoende effect van warme spa baden kunnen gevoelens van stress en angst gereduceerd worden. Een spa bad op zich is natuurlijk niet voldoende, maar…bevorderlijk is het wel.

DENK OOK AAN POTENTIËLE RISICO’S!

Ondanks de voordelen zijn spa baden niet geschikt voor iedereen. Mensen met hart- en vaataandoeningen doen best voorzichtig aan. Ook kunnen hete baden je overmatig doen zweten wat op zijn buurt tot dehydratatie kan leiden. Let ook op met de temperatuur van het water en dit zeker bij zwangerschap. En zoals altijd geldt: bij twijfel, raadpleeg eerst een arts.

bron: http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/10-irresistible-health-benefits-spa-baths.html