Book
EEN BOEK LEZEN!

BOEKEN

LEZINGEN OVER HYGGE

In Scandinavië heeft elk land zijn eigen grote schrijvers. Denk aan de sprookjes van de Deense H.C Andersen, de Ijslandse saga’s en de Nobelprijswinnaar Halidor Laxness. Finland heeft Aleksis Kivi en Tove Jansson. De Zweedse Selma Lagerhof en en Vilhelm Moberg behoren ook tot de bekende namen net als de Noorse Sigrid Undset en de toneelschrijver Hendrik Ibsen.

Hieronder volgen enkel titels van bekende en minder bekende, hedendaagse en klassieke auteurs.

“The troubled Man” door Henning Mankell is de meest recente Zweedse roman met detective Kurt Wallander in de hoofdrol. Dit is het voorlopig laatste boek in de serie die een stevige reputatie heeft in de Scandinavische misdaadliteratuur.

“The Hypnotist” is de debuutroman van de Zweedse Lars Kepler. Een harde misdaadroman waarbij hypnose gebruikt wordt om een misdaad op te lossen.

De bekende Jo Nesbo zet met detective Harry Hole een man neer die, geplaagd door zijn eigen demonen, al een hele serie meegaat. In zijn laaste boek bijt de lokale politie in Oslo hun tanden stuk op de vreemde zaak van de moord op twee meisjes. Kortom, een thrillerreeks van de bovenste plank.

“Red Wolf”is het vijfde boek van de Zweedse Liza Marklund, Spanning verzekerd van de eerste tot de laatste pagina.

Leif GW Persson is naast schrijver ook professor in de criminologie en in “The story of a crime” heeft hij zijn fictieve versie weer van de nooit opgehelderde moord op de Zweedse premier Olof Palme.

“Vengeance” is het laatste deel in de “Helsinki Homicide”reeks waarin de Finse auteurJarkko Sipila de lezer meeneemt naar de de criminele en gewelddadige onderbuik van het misdaadmilieu in Helsinki, een wereld bevolkt door drugsverslaafden en gangsters met banden met Rusland en Litouwen.

Een iets oudere reeks publicaties komen van de wereldbekende journalist en auteur Stieg Larsson die met zijn thrillers, en dan voornamelijk de “Millennium Trilogy”, de bestsellerlijsten aanvoerde. In 2008 was hij de tweede best verkochte auteur ter wereld.

 Boeken die over het “Hygge” idee gaan winnen de laatste paar jaar aan populariteit:

“Hygge”van Meik Wiking die specifiek de Deense benadering van “Hygge” toelicht en vertelt welke stappen te nemen om zelf meer “Hygge”te gaan leven.

“The year of living Danishly” gechreven door Hellen Russell die een jaar in Jutland ging wonen en op die manier de ziel, de gewoontes en de cultuur van de mensen die daar wonen leerde kennen.